۶صاحب منصبان دادسرا
قضات دادسرا در یک سلسله مراتب دوگانه، به صورت همزمان از وزیر دادگستری و رؤسای دادسرا تبعیت میکنند.
۳-۶-۱دادستان کل
دادستان کل در نظام کیفری فرانسه در واقع سیاست تعقیب دعوای عمومی را تبیین میکند و رهنمودهایی را برای تعقیب دعوای عمومی به قضات دادسرا ارایه می دهد او همچنین می تواند تعقیب جرایمی را که از انها مطلع می شود از دادستان ها بخواهد ولی به هیچ وجه مجاز نیست خود اقدام به تعقیب جرایم نماید در واقع صلاحیت تعقیب جرایم در حوزه قضایی دادسراهای شهرستان مختص به خود آنها است.
یکی دیگر از وظایف وزیر دادگستری طبق م ۳۰۹ آ. د.ک این است که با آموزشهای کتبی که در پرونده قرار میگیرد، به دادستان استان انجام اقدامات زیر را دستور میدهد
(ماده۹ ۳۰ ق.آ.د.ک):
شروع تعقیبات؛
ارجاع درخواستهای (تعقیب) کتبی که وزیر مفید و مناسب میداند، به مرجع صالح.
ماده ۳- جدید قانون آیین دادرسی کیفری (قانون ۹ مارس ۲۰۰۴) درباره مقررات مربوط به آموزشها و تعلیمات کتبی خاص از ماده ۳۶ قدیمی قانون آیین دادرسی کیفری (۲۴ اوت ۱۹۹۳) اقتباس گردیده است.
۳-۶-۲ دادستان استان
دادستان استان وظیفه نظارت بر حسن اجرای قوانین در حوزه مسوولیت خود و همچنین کنترل عملکرد دادستان های شهرستان را عهده دار است از دیگر وظایف دادستان استان در قبال دادستان های شهرستان این است که عملکرد دادستانهای شهرستان حوزه خود «در خصوص پیشگیری و کیفر» (قانون ۵ مارس ۲۰۰۷) و جریان دعوای عمومی را تنظیم و هماهنگ میکند؛[۱]
اختیار دستور در مورد انجام اقدامات خاصی را دارد (این دستورها به صورت کتبی در پرونده دادرسی درج می گردد)؛
دادستان شهرستان باید گزارش سالانهای را برای او تهیه نماید (ماده ۳۵ ق.آ.د.ک)؛
او بر تمامی مأموران دادسرای حوزه (دادگاه تجدیدنظر استان) تفوق دارد.
۳-۶-۳دادستان شهرستان
در تقسیم بندی سلسله مراتب دادسرا در فرانسه این دادستان شهرستان است که اقدام به تعقیب و پیگیری جرایم می نماید و بیشترین رویا رویی با جرایم و مجرمین به طور مستقیم متعلق به دادستان شهرستان است و دادستان استان و دیوان عالی کشور بیشتر نقش نظارتی ایفا می کنند.
همچنین دادستان شهرستان در مقابل شاکیان و بزهدیدگان وظیفه دارد که انها را از تصمیم خود در مورد رسیدگی به پرونده و روند تحقیقات مطلع کند و عللی که آن را توجیه می نماید، بیان نماید
فعالیت مأموران و افسران پلیس قضایی به منظور اقدام به جستجو و تعقیب جرایم را هدایت میکند.
بر اشخاص تحت نظر، نظارت میکند.
در جرایم مشهود، اختیارات مذکور در ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری را اجرا مینماید.
«او بر پیشگیری از جرایم مذکور در قانون کیفری نظارت میکند. به این منظور، دادستان در حوزه دادگاه شهرستان، سیاست پیشگیری از بزهکاری در زیرمجموعه قضایی خود را تنظیم و هماهنگ میکند»
میتواند انجام برخی خدمات (آموزش تحت نظارت) یا توسل به انجمنهای کمک به بزهدیدگان را درخواست نماید. گزارشی راجع به تدابیر تحت نظارت و وضعیت مکانهای تحت نظر برای دادستان استان ارسال نماید؛ این گزارش برای وزیر دادگستری فرستاده میشود که او این اطلاعات را جمعبندی و گزارش سالانهای که منتشر میگردد را تهیه میکند .
[۱]. ژان بوریکان,آن ماری سیمون ,همان ص۳۶